31 Ocak 2012 Salı

ARKADAŞ TAVSİYESİYLE SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN

Soğuk kış günlerinin kendini iyice hissettirdiği, soğuk algınlığı ve gribin artış gösterdiği bu dönemde arkadaş tavsiyesiyle, doktora danışmadan bilinçsiz ilaç kullanımı olumsuz sonuçlara yol açabiliyor. Bursa Eczacılar Kooperatifi’nin yeni iştiraklerinden biri olan Farmasyon Eğitim ve Danışmanlık ekibinden Ecz. Ayşegül Kılıcel, kişilerin doktorlarına danışmadan, eş-dost tavsiyesiyle ve şahsi kanaatlerle ilaç kullanmalarının çok yaygın yapılan bir yanlışlık olduğunu vurgulayarak, bu dönemde nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

Kılıcel antibiyotik kullanımı ile ilgili şu bilgileri verdi: “Antibiyotik, bakterilere karşı etki gösteren ilaç grubudur. Hastalık etkeniniz virüsler olduğundan aldığınız antibiyotik hastalığınıza iyi gelmemekle birlikte, vücudunuzda pasif durumda bulunan bakterilerin de direnç kazanmasını sağlar. İlerleyen dönemlerde herhangi bir bakteriyel enfeksiyona yakalanmanız halinde normalde etkili olabilecek bir antibiyotik organizmadaki bakterilerin direnç kazanması nedeniyle etkili olamayacaktır. Antibiyotiğe dirençli mikroorganizmalar nedeniyle normalde etkili olabilecek bir tedaviye vücudunuz cevap vermeyecek, hastalık periyodunuz uzayacak ve hatta ölüm riski dahi söz konusu olabilecektir. Direnç gelişimi sadece bakterilerle sınırlı olmayıp, virüsler ve bazı parazitler için de geçerlidir. Antibiyotikler sadece viral enfeksiyonları takip eden sinüzit veya otit gibi bakteriyel enfeksiyonlarda kullanılmalıdır. Bu nedenle antibiyotik kullanmadan önce mutlaka doktorunuza ve eczacınıza danışmanız gerekir.”
SOĞUK ALGINLIĞI VE GRİPTE YAPILAN YANLIŞLAR VE DOĞRULAR
Yapılacak tedavi hastalık etkenine karşı değil semptomları yani hastalık belirtilerini azaltmaya yöneliktir. Bunun yanında yapılabilecek ek uygulamalar ile de soğuk algınlığınızı veya gribinizi rahat bir şekilde atlatabilirsiniz. Soğuk algınlığı gribe göre çok daha hafif geçmektedir. Hastalık semptomları arasında öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı, hafif ateş, baş ağrısı ve kırgınlık bulunur. Soğuk algınlığı veya grip geçiriyorsanız, önceden de söylediğim gibi, kendi kendinizi tedavi etmek yerine mutlaka doktorunuza ve eczacınıza danışmanız gerekir. Hastalığınız sırasında beklenmeyen bir durumla karşılaşırsanız ise vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Soğuk algınlığında ilaç kullanımının yanı sıra istirahat, bol sıvı alımı, ellerin sık sık yıkanması önerilir. Ekinezya, çinko, C vitamini, ıhlamur, nane çayı gibi ılık içecekler ve protein içeriği yüksek gıdaların alınması hastalığın hafiflemesine yardımcı olur. Su buharı ile mentol ve kafur içeren merhemlerin solunması da önemli ölçüde rahatlama sağlamaya destek olur. Tuzlu su ile burun boşluğunun yıkanması ve gargara yapılması da faydalı olabilir.Grip aşısı her sene yenilenmektedir. Bunun nedeni de grip etkeni virüsün her sene kendini değiştirmesidir. Aşıdan sonra vücudun bağışıklık geliştirmesi yaklaşık iki hafta sürmektedir. Bu nedenle aşı olunmuşsa bu iki hafta boyunca grip olmuş kişilerle temastan kaçınılmalıdır. Aşının koruyucu etkisi bir yıldır. Aşı olunduğu halde tekrar gribe yakalanılabilinir fakat komplikasyon gelişme olasılığı daha azdır.
GRİP AŞISI ÖZELLİKLE ŞU KİŞİLERE ÖNERİLİR:
6 aylıktan büyük çocuklar
50 yaş üstü kişiler
Kronik akciğer hastalığı (astım gibi), kardiyovasküler hastalığı (yüksek tansiyon hariç), renal, hepatik, nörolojik veya metabolik hastalığı olanlar (diyabet gibi)
Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler (AIDS)
Grip mevsiminde hamile olacak olan kadınlar
Sağlık personeli
Bu kategorilerden herhangi biri ile aynı evde yaşayan 6 aylıktan büyük çocuklar ve yetişkinler.

GRİP AŞISI ŞU KİŞİLERE ÖNERİLMEMEKTEDİR:
Yumurtaya karşı alerjisi olanlar
Yüksek ateşli kişiler (38.5o’den daha fazla)
Soğuk algınlığı veya grip geçiriyorsanız kendi kendinizi tedavi etmek yerine eczacınıza ve doktorunuza danışın. Hastalığınız sırasında beklenmeyen bir durumla karşılaşırsanız vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder