2 Aralık 2011 Cuma

Tepebaşı TRT Otopark’ı önünde kurulan dev çadırda 5.si gerçekleştirilen İstanbul Fashion Week, 22 tasarımcı ve 5 marka ile 4 gün boyunca konuklara keyifli anlar yaşattı.

Etkinlikler kapsamında 1.000 kişi görev alırken; 30.000 izleyen, 250 yabancı basın mensubu ve Hollywood yıldızlarının stil danışmanı George Blodwell, İngiliz oyuncu Darren Lee Darnborough, ABD’li aktör, senarist ve yönetmen Matt Dillon gibi birçok ünlü isim de, yakın tarihlerde düzenlenen New York Fashion Week yerine İstanbul Fashion Week ‘i tercih etti.



KARMA1 DEFİLE

Karma1 defilesi İpek Arnas’ın görsel zenginliği hayli yüksek olan video şovuyla başladı. “2 ters 1 düz” temasıyla şişlerle harikalar yaratan İpek Arnas’ın koleksiyonunda örümcek ağları ön plandaydı. Örümcek, uğur böceği ve  ağaç motiflerinin kullanıldığı koleksiyonda defilenin en dikkat çekici ayrıntısı ise erkek mankenlerin üzerindeki örme aksesuarlardı.

Aslı Güler defilesinde, podyuma kırmızı bir Vespa indi. Audrey Hepburn’e gönderme yapan koleksiyonun renkleri, detaylarının zenginliği ve her şeyden önce enerjisi çok beğenildi.

Karma 1′in son defilesi Jale Hürdoğan defilenin renkli ismi oldu. Şenay Akay’ın taşıdığı, renkli çoraplarla kombinlediği koleksiyonundaki detaylar çok beğenildi. Uçuşan kumaşlar, sırt detayları, minimalist çizgiler, izleyicilere görsel bir şov sundu.
“KOMMAGENE KRALLIĞI’NIN TEK TANRIÇASI” ARGANDE

İstanbul Fashion Week kapsamında 2012 İlkbahar/Yaz koleksiyonu sergileyen ünlü marka Argande defilesinin en dikkat çekici detayı siyah-beyazın uyumu ve dantelli tasarımlar, tiril tiril beyaz maksi elbiseler, dantelle süslenmiş mini elbiseler, turkuaz pantolonlar, pembe kısa etekler feminen detayların ağırlıklı olacağının habercisiydi. Argande, ismini Güneydoğu Anadolu topraklarının tanrıçalarından aldı. ARGANDE ürünleri GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile Birleşmiş Millletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığı ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (Sida) finansmanıyla yürütülen "GAP Bölgesinde Kadının Güçlendirilmesinde Yenilikler Projesi" kapsamında proje yararlanıcısı kadınlar tarafından Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde üretiliyor.



ATIL KUTOĞLU FIRTINASI

New York moda defilelerinde ve diğer moda merkezli birçok defilede ülke modasını temsil eden Atıl Kutoğlu IFW İlkbahar/ Yaz 2012 kapsamında fırtına gibi esti. Dünyaca ünlü top modeller tarafından tanıtılan koleksiyon 70’lerin Amerikan moda ikonu Talitha Getty, St.Tropez ve Ibiza dan esintiler taşırken, çok renkli ve çizgili bürümcük pamuklular, ipek saten kaftanlar, incecik deriden yapılmış kreasyonlar ve seksi mayolar defilenin dikkat çeken kısımlarıydı. Swarovski kristallerin kullanıldığı kokteyl ve gece elbiseleri ise geceye damgasını vurdu.



Kutoğlu IFW defilesinde izleyenlere bir ilk yaşatarak kreasyonuna erkek koleksiyonu da ekleyerek izleyenleri büyüledi. Koleksiyon cool, rahat, şık parçalardan oluşmasının yanı sıra sofistike ve genç çizgiler taşıyarak sade lüksü temsil ederek farklı bir erkek tarzını ortaya koydu.


Yaklaşık 55 kadın, 20 erkek kreasyonunun tanıtıldığı defileye ilgi oldukça fazlaydı. 1.000 kişilik defile alanı kapasitesinin üzerinde misafire ev sahipliği yaptı. Osmanlı Prensesi Nilüfer Sultan, Kuveyt Emiri’nin kuzeni Prens Al-Sabbah, Almanya’nın ünlü Tv yıldızı Nazan Eçkes, ünlü Avustralyalı aktris Nicole Beutler ,150 kişilik yerli ve yabancı basın mensubu ve daha birçok ünlü isim katılanlar arasındaydı. Birol Giray’ın müziklerini hazırladığı defilede, Ajda Pekkan ‘ın 70’ler de Paris de hit olan parçası ‘ viens dans ma vie ‘ defilenin bir kısmında çalarak izleyenlere keyifli anlar yaşattı.



“DAHA ÇOK ÖZGÜRLÜK” TWEEN BY ORKA GROUP
7 Eylül tarihinde izleyenlerin karşısına “Daha çok özgürlük” teması ile çıkan Tween modern erkeğin ihtiyaçlarına göre hazırlanan çarpıcı koleksiyonu ile herkesi beklentilerinin üzerine çıkardı. Hafif malzemeli parçalar, naylon grupların dikkat çektiği koleksiyon, yıkamalı camel rengi ve yazın diğer sıcak tonları ile biraraya getirilerek oluşturuldu. Moda ve cemiyet hayatının birçok ismi defilede yer alırken; yerli ve yabancı toplam 23 manken Uğurkan Erez'in koreografisiyle podyumda yer aldı.



“SÜNNET” NİYAZİ ERDOĞAN

‘Sünnet’ adlı koleksiyonla biraz daha olgunlaştığını söyleyen Niyazi Erdoğan, günün en akılda kalıcı defilelerinden birine imza attı. Defile bir bütün olarak, müziği, makyajı, styling ve koreografisiyle başarılıydı. Modellerin hepsinde aynı ifadeyi tutturan çok özenli bir işti. Defilede Björk ile Omar Souleyman mixi olan Crystalline çalmaya başladı. Parçalarda da günlük kullanıma çok daha uygun parçalar gördük, çok çeşitli aksesuarlarla tamamlanmış görünümler çok beğenildi.


“ŞİFA” ÖZLEM KAYA
En çok beğenilenler arasındaydı. Tülin Şahinin açılışını yaptığı defile büyük ilgi gördü. Bildiğiniz üzere geçen sezonda Tülin Şahin defilenin açılışını yapmıştı. Fuşya, lila ve beyaz tonlarının ağırlıkta kullanıldığı koleksiyonda sırt ve göğüs dekolteli parçalar dikkat çekti. Kaliteli kumaşlar ve yüksek işçilik, Haute Couter hissi verdi. Didem Soydan podyumda Tülin Şahin’e eşlik etti.



“LIMITED EDITION” KOTON NIGHT & DAY DRESS COLLECTION
Yepyeni bir koleksiyon ile karşımıza çıkan Koton hem gündüz hem gece kullanılabilecek elbise koleksiyonu ile minimal ve feminen görüntüleri farklı kesim kupları ile yeniden yorumladı.


Kısa elbiselerle şık ve bakımlı bayanların zevkine hitap ederken ; ‘Limited Edition’ koleksiyonu ile kendinden emin ve cesur kadın siluetini uzun elbise tasarımları ile yansıttı.50 parçadan oluşan koleksiyonda nude tonları, opak renkler, fosforlu pembe, fuşya, mavi gibi renkler koleksiyonda ağırlıklıydı.

“PARALEL HAYATLAR” ‘NEJ’ BY NEJLA GÜVENÇ

“Paralel Hayatlar” adlı koleksiyonu ile 2009 dan bu yana 3.kez İstanbul Fashion Week ‘e katılan Nejla Güvenç organik tasarımlarıyla moda sektöründe fark yaratan isimlerden biri.NEJ markası ile bu sene 8 Eylül de IFW çadırında farklı bir konsept ile karşımıza çıkarak ünlü oyuncu Ahu Türkpençe ile konsept film ve defile ile izleyenlere farklı bir görsel sunum yaşatarak uzun zamandır üzerinde titizlikle çalıştığı koleksiyonu ayakta alkışlandı.

NEJ kadınlarına iç içe geçmiş , birbirini şekillendiren , birbiri ile etkileşim halinde olan , birbirine paralel hayatların serüvenini yaşatıyor. Nejla Güvenç koleksiyonu için ; “ Bence kadın önce kendini sevmeli , anlamalı ki o enerjiyi dışarıya yansıtmalı.Güzel, seksi olmak doğal bir duygudur, üzerinize giyemezsiniz ancak yansıtabilirsiniz.Bazen bir hareket , bir duruş , bir düşünce bizi güzel yapar ve seçimlerimiz bizi farklılaştırır..Ahu türkpençe de işte böyle bir kadın…”diye konuştu.

“KIRILMA NOKTASI” SiMAY BüLBüL
8 Eylül de Galata daki showroomunda koleksiyonunu konsept sunum sergisi ile tanıtan Simay Bülbül , " Kırılma Noktası " temalı koleksiyonu ile yaşanılan düzende kırılma noktasını ve hayata yansımalarını evrensel bir dille anlatıyor. Koleksiyon bir kadının modern zaman dilimindeki yolculuğunu konu alıyor. Siyah ve beyazın hakimiyetinde olan koleksiyonda deri ve süet kumaşlar, ipek ve saten detaylar, altın aksesuarlar ile plise detaylar ağırlıklı olarak yer alıyor. Mini dar elbiseler, seksi tulumlar, yelekler ve ceketler koleksiyonun dikkat çeken parçaları arasında yer alıyor. Koleksiyonun ünlü yüzü Didem Soydan olurken, video art ve fotoğraf çekimleri ünlü sanatçı Mehmet Turgut tarafından farklı bir şekilde gerçekleştirildi.

“STUDIO KAPROL by COKE DESIGN” ARZU KAPROL
8 Eylül tarihinde IFW çadırında gerçekleştirilen defilede "Studio Kaprol by Coke Design" isimli koleksiyon ile izleyenlerin karşışına çıkan Arzu Kaprol, zaman içerisinde birlikte çalıştığı 4 genç tasarımcının koleksiyonlarını sunma fırsatını buldukları bir proje ile farklı bir sunum gerçekleştirdi. Tasarımcıların Houte Couture, street wear, minimal ve fütüristik tarzdaki koleksiyonları beğeni topladı. Divarese koleksiyon için özel ayakkabılar tasarlarken, MAC, Loreal gibi markalar makyaj ve sytling alanında çalıştı. Birçok ünlü isim izleyenler arasında yer alırken, Serenay Sarıkaya, Özge Ulusoy, Ebru Öztürk gibi birçok ünlü manken Kaprol için podyumdaydı.

KARMA 2 DEFİLE

Mevlevi kültüründen esinlenerek hazırlanan “Selam” koleksiyonu ile Şafak Tokur, karma defilelerin en dikkat çekici isimlerindendi. Omuzlardan ince askılarla asılan yelek, siyak gömlek olarak başlayıp göğüs hizasından beyaz tulum olarak devam eden ve bel hizasında kol için yarık şeklinde açıklık bulunan giysi ya da kenarlardan çizgili kumaştan şeritlerle vurgulanmış önden bir kat kumaş ayrıntısı bulunan pantolon gibi dikkat çeken parçalar vardı.

İstanbul Fashion Week’te ilk defa yer alan Seda Zoroğlu koleksiyonunda ağırlıklı olarak denim kumaşlar kullanmış. Bazı parçalarda kullanılan Hint desenleri dikkat çeken bir ayrıntıydı. Şortlar, tulumlar, geniş paçalı pantolonlarla rahat kesimler ön plandaydı.

Çiğdem Akın ‘’Sihirli Dokunuşlar’’adlı koleksiyonuyla oradaydı. Parçalı, volanlı omuz detayları, asimetrik yakalı bluz, biraz bele oturarak dalgalanan elbise, farklı denemeler içeren kesimler, payetler, kumaş üstü dantel işlemeli pantolonlar defilede yer aldı.


“SADE-CE” ÖZGÜR MASUR
SADE-CE
isimli koleksiyonu, sadeliği ve dore parçalarla desteklenen beyaz, hayli ilgi çekti. Bembeyaz elbise, pantolon, şort ve tulumdan sonra altın rengine döndü podyum. Defilenin ikinci bölümünde, altın renkli ebru desenleri vardı. Lale baskılarıyla süslü etek ve şort dikkat çekiciydi. Serenay Sarıkaya, Özge Ulusoy, Didem Soydan, Ahu Yağtu ve Sedef Avcı podyumdaki isimler arasındaydı.

“GILMAN” HATİCE GÖKÇE
Avangard moda tasarımcısı Hatice Gökçe de yer aldı. Kavramlarla tasarım dünyasını genişleten ve tasarladığı kıyafetlerinde kendine özgü anlam dünyasını yansıtan Gökçe, etkinlik kapsamında, GILMAN yani “cennetin erkek hizmetkârları” üzerine kurguladığı ve Perwoll’ün ana sponsorluğunda Swarovski Elements’in kristalleri ile hazırladığı 2012 Yaz Koleksiyonu’ndan kıyafetler sundu.

“Artık kadınların ve kendini kadın gibi hissedenlerin zamanı” mottosundan yola çıkarak koleksiyonunu hazırladığını belirten Hatice Gökçe, İstanbul Fashion Week ile ilgili düşüncelerini şu şekilde ifade ediyor: “Türkiye’deki moda dünyası uluslararası platformlarda hakettiği yeri bulmaya başlıyor. Son yirmi yıldır tasarımcıların sergilediği yoğun çabalar nihayet olumlu sonuçlar doğuruyor ve İstanbul modanın bilinen başkentlerinden farksız bir yer olduğunu tüm dünyaya kanıtlıyor. İstanbul Fashion Week’in bu doğrultuda tüm tasarımcıların kendini varedebildiği ve ‘Ben de buradayım’ diyerek öne çıkabildiği bir alan oluşturduğunu düşünüyorum

“GILMAN’a gelirsek, koleksiyonumu oluştururken neden bu kadar esrarlı bir alana giriş yaptığımı açıklamak zor... Belki de sadece merak... Tıpkı şimdi koleksiyonu tasarlarken benim sorduğum soruların merak edilmesi gibi... Ancak şunu da eklemeliyim; GILMAN’ın ana sponsoru olan Perwoll’ün Beyaz Sihir’i, özel doku tasarımlarımızla birleşen muhteşem Swarovski Elements kristalleri ve Silver Plus ismindeki İpekiş’in akıllı yünlü kumaşı yeni bir erkek tanımını yapmam için tasarımlarımda bana eşlik etti. Koleksiyonumdaki parçaların muhteşem fotoğraflarını Bennu Gerede çekti. Sanırım tüm bu bilgiler bile oldukça şaşırtıcı bir işlin ortaya konduğunun anlaşılması için yeterli.

“GOLD CEREMONY” ADL BY CENGİZ ABAZOĞLU
IFW’nin merakla beklenen defilelerinden biri ADL by Cengiz Abazoğlu… Adl’nin marka yüzü Özge Ulusoy, sürpriz isim Wilma Elles, Çağla Şikel  ve Tülin Şahin gibi toplam 30 mankenle izleyenleri büyüleyen defile 36 parçalık bir koleksiyondan oluşuyordu. "Gold Ceremony " temalı koleksiyonda 90’lı yılların lüks ve modern kadının, günümüze yorumlanmış hali yansıtılıyordu. Altın dokular, masumiyeti temsil eden beyaz, ona eşlik eden fuşya, fıstık yeşili, nude tonları, micro minik elbiseler ve uzun gece elbiselerinde kullanılarak izleyenleri büyüledi.

“HAMAM DECADENCE” GÜL AĞIŞ

‘’Hammam Decadence’’  koleksiyonu ile Gül Ağış, hamamın, saray kadınlarının hem bedenlerini hem de ruhlarını arındırdığı bir yer olduğunu anlatıyor. 10 parçadan oluşan koleksiyonda siyah ve dore renkleri ağırlıktaydı. Galatasaray Hamamı’nda gerçekleşen defile IFW’nin en merak edilen defilesiydi.Kıyafetler hamam taşında sergilendi. İçerideki sıcağa rağmen defile yoğun ilgiyle izlendi.

“JEAN d’ART by ÖZLEM SÜER“
Özlem Süer’ın Jean d” Art by Özlem Süer’’ adlı özel jean koleksiyonuydu Hollanda Başkonsolosluğu’nda gerçekleşen defilede kadın-erkek tasarımları vardı. Beyaz ve fuşya renklerinin ön planda olduğu koleksiyonda, uzun etekler, kabarık omuzlar, boncuk işlemeler ve danteller boy gösterdi. Koleksiyonda erkek giyim parçaları Avrupa asilzadesi tarzına rock’n'roll yorumunu ilave etti. Defile, izleyenlerden tam not aldı.

“ISTANBUL TALISMANS” MEHTAP ELAİDİ
Mehtap Elaidi, Ekim’de Paris Moda Haftası’nda da tanıttığı ‘İstanbul Tılsımları’ (Istanbul Talismans) adlı 2012 İlkbahar-Yaz Koleksiyonu’nun konsept sunumunu, İstanbul Moda Haftası kapsamında gerçekleşti. ‘’İstanbul’un Tılsımları” adını taşıyan koleksiyon tanıtımı IFW çadırı dışında tünel tarafından bulunan Spoil’de yapıldı. Bele oturan, büzgülü parçalar, bacağı saran parlak pantolonlar defilenin dikkat çeken parçalarıydı. Elaidi, yaşadığı İstanbul’a yazmak istediği tılsımlardan yola çıkarak benzersiz bir koleksiyon yarattı.


“EĞİTİM” BAHAR KORÇAN
Bahar Korçan moda tasarımı öğrencilerine hitap ederek, onların hedef koymaları gerektiğini söyledi. Öğrencilere “En önemlisi sizsiniz, dünyanın en iyi tasarım okulunda okuyun, en iyi yerlerde staj yapın, iş sizde bitiyor. Siz isterseniz oluyor siz isterseniz buraya çıkıyorsunuz, iyi işle çıkmanız lazım,” diyen Bahar Korçan gönüllü üyelerin Moda Tasarımcıları Derneği’ne üye olmaları gerektiğinden bahsetti. Gençlerin okul bittikten kısa süre sonra ünlü olmak istediklerini ama işleri iyi olduğu takdirde kameraların zaten bunu fark ettiklerini söyleyen Bahar Korçan, Dior, Prada gibi örneklerden yola çıkarak bazen markanın büyümesinde tasarımcının ömrünün yetmediğini dile getirdi. “Temelinde çok duygusal bir iş yapıyoruz, hayli hüzün, hayli mutluluk, hayli renk, ama dünyanın en güzel işi.  Sevince sonu gelmiyor, adrenalini olağanüstü bu güzel işin paydaşlarısınız, olacaksınız, adaysınız, şimdi bembeyaz sayfasınız bunu güzel doldurmak lazım,” diyerek sözlerini sürdüren Bahar Korçan sonra IFW komitesinin oluşumundan bahsederek, her Salı günü birkaç saatlik toplantıyla katılımcıların seçimi, yurtdışından kimlerin geleceği, basın mensuplarının oturacakları yer, tasarımcının kulise ne zaman gireceği gibi birçok şeye ayrıntılı olarak karar verildiğini anlattı.

“ŞATO” DENİZ KAPROL
Deniz Kaprol IFW kapsamındaki solo defilesinde vice versa oynadı.
İçeridekini dışarıya aktarmak, içerde olan tüm gizemleri dışarıya çıkarabilme oyunu.Bu oyunu bir Şato'da  oynuyor.İçinde 12 oda olan ve içerisinde tanımsız ve zamansız varlıkların yaşadığı bu şatonun her  odasında  ise  kişinin krallığı temsil ediliyor.
Defile konsepti Şato’ydu. Tüm iç organları ve kemikleri, 3 boyutlu takılar halinde tasarlayan ve moda severlere sunan Deniz Kaprol’un defilesi oldukça ilgi çekti. Kaprol, şimdiye kadar insan vücudunda sergilenen takının, vücudun bir parçası olduğu gerçeğini anlattı.

“THE CLUE” RANA-BERNA CANOKİstanbul Fashion Week 2011 kapasımında 2012 İlkbahar/Yaz “The Clue” koleksiyonunu sergileyen Rana & Berna Canok defilesi, kırmızı tonlardaki elbise tasarımları, Açık yeşil tonlarındaki tasarımlarla devam etti.

Hüsnü Şenlendirici, Gönül Yazar, Eylem Şenkal  gibi ünlü isimlerin büyük ilgi gösterdiği defilede Emre New York’un çantaları, koleksiyonu tamamlamıştı. Defilenin sonunda Emre Ertürk de Rana & Berna Canok kardeşlerle birlikte podyuma çıktı.

“SPACE ODYSSEY” İLHAMI GAMZE SARAÇOĞLU
Gamze Saraçoğlu’nun hazırlamış olduğu koleksiyon “Space Odyssey” ilhamı taşıyor.  “Tribute to Kubrick/Kubrick’e Övgü” kırmızı, sarı, lacivert ve beyazın ağırlıkta olduğu ipek, şifon ve ketenlere, tamamen el işçiliğiyle yaratılan hasır detaylar, biyeler ve drapeler eşlik etti. Koleksiyonlarında özellikle el işçiliğiyle fark yaratan Gamze Saraçoğlu, bu defilesinde hasır tekniğini detaylara taşıdı. Limango, Gamze Saraçoğlu defilesinin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da co-sponsoru oldu.

İstanbul Fashion Week kapsamındaki Gamze Saraçoğlu defilesi, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), Moda Tasarımcıları Derneği (MTD), Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ve İstanbul Moda Akademisi (İMA) işbirliğiyle düzenlendi.

“MİSAFİR” GIOVANE GENTILEİlkbahar/Yaz 2012 koleksiyonuyla İstanbul Fashion Week 2012’nin kapanış defilesinde, koreografisini Uğurkan Erez’in yaptığı defileye davetliler ve basın yoğun ilgi gösterdi. Ünlülerin akın ettiği defileye Yonca Evcimik Giovane Gentile tarafından kendisi için özel olarak dikilen erkek kıyafetleriyle katılırken, birçok ünlü isim de davetliler arasındaydı. Renkli ve göz alıcı tasarımlar göz doldururken, Giovane Gentile rahatlık ile şıklığı, klasik ile moderni kombine ettiği yeni koleksiyonuyla İstanbul Fashion Week'e damga vurdu.

“NO SUGGAR ADDED” TUVANA BÜYÜKÇINAR

" No Suggar Added " temalı ilk solo defilesi ile izleyenlerin karşısına çıkan Tuvana Büyükçınar koleksiyonunda, içindeki renkleri, hikayelerini ve hayallerini alışık olmadığımız maskülen tasarımlarıyla yansıttı. Tuvanam, maskülen bir romantik ve fantastik bir şehirli olarak tüm doğallığı ile karşımıza çıktı. Dev bir renk paletini giyilebilir tasarımlara aktarırken neşeli desenleri, ipek, organza, saten, sıra dışı derilerle kullandı.

Koreografisini Uğurkan Erez, stylingini Merve Kırşan'ın yaptığı defilede saçlar Ata Hair Design, makyaj tasarım ve uygulamaları MAC sponsorluğunda gerçekleştirildi. Çoğu yabancı mankenlerin görev aldığı defilede 
Çağla Şikel, Özge Ulusoy, Selda Car, Beril Kayar ve Merve Büyüksaraç podyuma çıktılar.
Defileyi izleyenler arasında
Burcu Kara, Demet Kutluay, Özlem Kutluay, Emine Kütük, Melisa Mutlu, Esra Ergintuğ, Zeynep Mutlu, Sanem Kardiçalı Tezman, Meyra, Selma Bezmen, Gül Gölge Saygı, Etel Baler, Aslı Ekşioğlu, Selma Ergeç, Merve Boğulur gibi isimler vardı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder